Geleneksel Çin Tıbbında Sesin Önemi

SESLE TANI

Doğu tanı sanatında, sesin efendisi kalptir; yani sesi denetleyen organ kalptir. Aslında hepimiz bunun şu veya bu şekilde farkındayızdır. Aşık olduğumuzda şarkı söyleriz, kızdığımızda bağırırız, üzüldüğümüzde ağlarız, keyifli olduğumuzda mırıldanırız. Bunlar genelleme olmakla birlikte, duygularımızın, nasıl sesler çıkardığımız üstünde büyük etkisi olduğunu gösterir.

Doğu tıbbına göre kalple ilgili olan duygular sevinç ve histeridir-biri olumlu bir duygunun dışavurumu, öbürü dengesizliğin. Sevincin sese yansıması gülme şeklinde olabilir. Kişi çok sıradan bir konuda konuşsa bile, eğer kalbi güçlü ve baskınsa, onun sesinde mutluluğun tınısını duyabiliriz. Bu da o kişinin sağlam, mutlu bir bünyeye sahip olduğunu gösterir. Sesteki histeriyi anlamak için bir doğu tanı sanatı uzmanı olmanıza gerek yok.

İnsanın duyguları onun sesinden anlaşılabilir; örneğin korkan insanın sesi titrer. Kişide korku olup olmadığını anlamak için onun sesine kulak verin.

Kişi konuştuğu zaman onun sesinin yönüne dikkat edin. Ses ciddi bir edayla düşüyor, duygu dozu azalıyor ve ağırlaşıyor mu; yoksa yükseliyor, duygusallaşıyor ve kontrolden çıkıyor mu? Ses tekdüze mi, sesin tonu değişmiyor mu? Yoksa düzensiz mi, bir yükselip bir düşüyor mu? Bu yansımalar kişinin ruhsal durumunu ortaya koyar.

Hayat enerjidir. Enerji olmadan ne hareket olur, ne de durağanlık. Enerjinin olduğu yerde can vardır, ruh vardır. Her ruh ise Büyük Ruh, Tao’nun özgün bir tezahürüdür. Bu nedenle kimse hakkında olumsuz yargıya varmamalıyız. Tam tersine, Tao’nun ya da Tanrı’nın sonsuz yaratıcılığına hayran kalmalıyız. Doğu tanı sanatıyla uğraşanların tek arzusu kendimizdeki ve başkalarındaki enerjinin devingenliğini kolaylaştırmak, hem kendimizin hem de başkalarının manevi varlığını ortaya çıkarmaktır.

FARKINDALIK HAYATINIZIN KALİTESİNİ ARTTIRIR.

Mutlu olmak için insanın değişmesi gerektiğine inanyorum.

Dengeli olan, iyi olan yanlarını bilmek ve geliştirmektir. Yoksa bizler mutlu olmak için gereken şeylere zaten sahibiz.

Siz zayıf veya güçlü değilsiniz, her ikisi birdensiniz.

Kendimiz hakkında bilgi edinmeye çalışmak ömür boyu süren bir uğraştır. Yaşadığımız sürece öğreniriz. Bu yüzden hep öğrenciyizdir.

Her şey karşıtlardan meydana gelir. Doğada nereye bakarsanız bakın, karşıtların etkileşimlerini görürsünüz. Paradoksuz bir maddi dünya olamaz.

Bir günün hem aydınlık, hem de karanlık tarafları vardır. Beynin sağ ve sol yanı vardır ve bunlar birbirini bütünleyen işlevlere sahiptir. Her şeyin sağı solu, önü arkası, üstü altı vardır. Karşıtlar olmasa gezegende hiçbir şeyi birbirinden ayırt edemeyiz. Hayat biçimden yoksun kalırdı.

YIN ve YANG

f8067caa85c101a8f7e4b367943cc08f
resim: http://www.pinterest.com/pin/36943659417897714/

Her insan beden, zihin ve ruhun birliğinden oluşan bir bütündür. Bu insani nitelikler arasında hiçbir ayrım yoktur. Zihin ve ruh olmaksızın, beden var olamadığı gibi, ne zihin, ne de ruh bu dünyada bedensiz yapamaz. İnsan yaşamının bu üç boyutu aslında birdir.

Doğu tanı sanatında beden bir orkestra, ruh da o orkestranın müziğidir. Her hangi bir çalgıyı çıkarın veya çalış tarzını değiştirin, müziği tamamen değiştirmiş olursunuz. Ruhu tüm enginliğiyle ortaya çıkarmak için her organı bir çalgı gibi incelikle akort etmelisiniz. Her organ, varlığınızın tam ve en güzel haliyle ortaya çıkabilmesi için bedenin-yani tüm çalgılarıyla birlikte orkestranın-geneliyle uyum içinde olmalıdır.

Düşünceler görünmez ama beynimiz zarar gördüğünde düşünce gücümüz bundan etkilenir.

Hastayla şifacı arasındaki ilişki o denli yakındır ki, ikisi birdir. İyileştiren şifacı değil, hastanın kendisidir. Şifacının tek yaptığı şey, hastanın kendisini iyileştirmesi konusunda ona yol göstermektir.


KAYNAK
Bedenin Bilgeliğini Keşfetmek, Ohashi, 1991. Okyanus Yayıncılık ve Yapımcılık Ltd. Şti. 2007
s. 12, 14, 18, 22, 24, 26, 27, 145, 146

Yorumunuz

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s